Det er mange som starter med fotball allerede på barneskolen, enten om det er bare litt lek i fritiden eller kanskje man til og med blir med i et fotballag. For de som kun holder på med fotball på fritiden, eller kanskje starter opp med sporten litt seinere, er det utrolig mange ting som man må tenke på. Når man ser på profesjonelle fotballspillere under en fotballkamp vil de kunne kaste seg rundt etter fotballen, «heade» fotballen og gjøre mange andre triks som amatører ikke kan eller bør gjøre.

Dersom man utfører denne «headingen» på en fotball kan det nemlig føre til hjerneskader, til og med hos de som kun spiller et par ganger i uken. Det har blitt gjort undersøkelser som viser resultater som dette, hvor spillerne som ofte nikket til ballen gjorde det dårligere i en rekke ulike tester om hukommelse, hurtighet og oppmerksomhet.

Dersom man blir medlem i en fotballklubb eller lærer fotball fra en erfaren fotballspiller, vil det hele foregå litt annerledes. Da vil man nemlig få lære hvordan de ulike bevegelsene og triksene skal utføres på en riktig og trygg måte. Det er utrolig viktig med sikkerhet i form av ordentlig trening og i form av beskyttelse i løpet av en fotballkamp.