Odds sier noe om sannsynligheten for at noe skal skje. Man kan sette opp odds for alt mulig, fra sport og spill til sannsynligheten for at det skal gå et snøskred. De fleste er vant til å høre om odds i forbindelse med idrett, spesielt der det er mulig å satse penger. Oddsen for at en hest skal vinne et travløp sier både noe om hestens sjanse, og om hvor mye man kan vinne dersom hesten krysser målstreken først, og oddsen for at man får en ørret når man vil ha akkurat denne fisken på kroken.

Mange ulike bruksmåter for odds

Odds kan også brukes i andre sammenhenger, som når man skal fiske. For eksempel kan odds brukes til å beregne sannsynligheten for å fange én bestemt fiskeart. Det kan man finne ut ved følge med på fiskebiologien, og mange kommuner publiserer rapporter på fiskebestand og biologi, som du kan se i dette eksempelet, for hver enkelt art i det aktuelle vannet eller vassdraget der man skal fiske. Som regel er det flest småfisk, av arter som mort. De større fiskene trenger mer næring, og derfor er det færre av dem. Selv blant store fiskearter som ørret og gjedde, er det flest småfisk, derfor er sannsynligheten alltid størst for at man fanger en liten fisk. Det kan være langt mellom storfiskene, selv i et godt fiskevann.

Sammenlign fiskearter med pokerhender

Oddsen for å få én bestemt fiskeart, kan sammenlignes med oddsen for å få en bestemt pokerhånd. Oddsen for å få bestemte pokerhender er viktig å vite dersom man prøver å forbedre pokerhånden sin. Skulle man ønske seg en riktig storlaks på kroken, kan man nok si at oddsen for at dette skal skje er like stor som oddsen for å få fire servert direkte på hånden.

Fiskemetoden spiller inn på sannsynligheten

881350-fishing-in-scandinavia

Når man driver med laksefiske, kan man også bruke odds for å finne ut hvor det er flest storlaks. Hvor liker laksen å oppholde seg, og hvilke områder må den svømme gjennom for å komme til gyteområdene? Ved å vite dette, kan man forbedre oddsen for å fange storlaks. Fangstmetoden man velger vil selvsagt også påvirke oddsen. Dersom man fisker med garn, noe som faktisk krever mer kunnskap, har man større sannsynlighet for å fange fisker av alle arter, ettersom garnet fanger mange fisker samtidig. Når man fisker med stang, får man bare én fisk om gangen, og da har man plutselig lavere odds for å få nøyaktig den fiskearten man er ute etter.

Valg av fiskeplass har stor betydning

Men oddsen kan påvirkes gjennom ulike valg. Ved å endre agn eller fiskeplass, kan man forbedre oddsen for å få den fiskearten man ønsker. Noen fiskearter trekker nærmere land, andre er lenger ute. Noen foretrekker skygge eller overvoksende vegetasjon. Det er også noen fiskearter som er lettere å fange om kvelden eller om natten, og noen som er lettere å fange om dagen. Hvilket agn fiskene foretrekker, kan både variere mellom artene, og det kan variere fra vann til vann. Her gjelder det å teste ut ulike ting og følge tips og råd for å se hva som fungerer.

Odds kan brukes til mye, og det kan være nyttig å lære mer om beregning av odds. Det kan brukes også når man skal ta viktige avgjørelser i livet. Hvor stor er sjansen til at man lykkes med det man har satt seg som mål? Dersom oddsen er dårlig, kan man da gjøre noe for å forbedre oddsen? Gjennom å tenke på denne måten, kan man, for eksempel, lykkes bedre i forretningslivet, eller når man skal satse penger på valutaspekulasjoner. Odds er også lurt å ha i tankene når man spiller rulett, for der er oddsen for å vinne mye større på enkelte innsatser.